התפתחות התינוק: זז, שומע ומבין ה-כל

התפתחות התינוק: זז, שומע ומבין ה-כל

החודשים הראשונים בחייו של תינוק מאופיינים בשינויים רבים ובגילוי העולם החדש. מה חשוב לדעת על התפתחות תינוקות, איך לעזור להם לפתח יכולות מוטוריות ומנטליות? מומחי בייבי ביורן עם כל ההמלצות

השלב הראשון בחיי התינוק מאופיין בהרבה יותר אירועים מכפי שאפשר לדמיין. בשנה הראשונה תינוק גדל בממוצע ב-25 ס”מ ומשלש את משקלו. מסע הגילוי מתחיל למעשה ברחם ומורכב ממספר שלבי התפתחות מנטלית ופיזית. “כיום אנו יודעים שתינוקות מתחילים לבחון את חבל הטבור, הפנים והאצבעות שלהם כבר ברחם”, מסביר פרופ’ גוסטב גרדבאק, מומחה לפסיכולוגיה התפתחותית ומנהל מעבדת המחקר לילדים ותינוקות Uppsala ,בה עובדים עשרות חוקרים ודוקטורנטים. “העובדה שתינוקות בוחנים את הפנים שלהם כבר ברחם היא ככל הנראה הסיבה לכך שהם כה מוקסמים מפנים של אחרים: הם כבר “יודעים” איך נראים פנים”.

במלוא הקצב מהרגע הראשון

כבר בתור עוברים תינוקות בוחנים את גופם, בודקים את החושים שלהם ומפתחים את אהבתם לתנועה ברחם. לאחר לידתם, הם ממשיכים לפתח את יכולת התנועה, וצריכים שהוריהם והסביבה הקרובה – יספקו להם הזדמנויות לזוז. נשיאת התינוק במנשא לתינוקות בייבי ביורן מעניקה לו מרחב לנענע את הזרועות ולבעוט ברגליים בחופשיות, תוך הנאה מהקירבה אליכם, ובכך מסייעת רבות להתפתחות הפיזית שלו.

כמה מילים על הראש

ראשו של תינוק בן יומו מהווה כשליש ממשקל גופו. דבר זה אינו מונע מתינוקות לנסות להרים את הראש כדי להציץ על העולם שסביב. כך אומרת ד”ר קמילה וון לורינצקי, פיזיותרפיסטית ילדים ממרפאת .Barnsjukgymnasten לורינצקי מוסיפה עוד שאם תשימו לב, תראו שתינוקות מנסים ככל יכולתם להרים את הראש שלהם בשעות הראשונות לחייהם, כאילו הם מנסים להבין ולראות לאן הגיעו. שרירי הצוואר של תינוקות בני יומם לא מספיק מפותחים והם לא יכולים להרים את הראש לבדם, ולמרות זאת, יש להם רמה מסוימת של טונוס שרירים שמתפתחת מהר מאוד.

משחק הרמת הראש

קמילה וון לורינצקי מעודדת הורים לשחק עם הילדים שלהם, גם כשהם קטנים מאוד. “אפשר להשכיב את התינוק על הבטן כשהוא ער ולשכב לצידו, פנים אל פנים, ולדבר אליו. משחק זה עוזר לתינוק לפתח כישורים מוטוריים ושיווי משקל, וכך תינוקות ישקיעו יותר ויותר זמן בניסיון להרים את הראש. התחילו בכמה פעמים קצרות מאוד כל יום. כל זמן שהתינוק שוכב על הבטן הוא מפתח את הכישורים המוטוריים שלו. התינוק שלכם מפתח את שרירי הצוואר שלו גם כשאתם נושאים אותו במנשא לתינוקות, כיוון שהוא מנסה באופן אינסטינקטיבי להציץ מפעם לפעם על הפנים של אמא או אבא. 

מפרקי הירכיים והרגליים

“כשבוחרים מנשא לתינוק, חשוב שמשקל הגוף שלו יחולק באופן שווה ושעמוד השדרה שלו יזכה לתמיכה נכונה”, כך אומר ד”ר גוראן קנדורף, אורתופד ילדים במרכז הרפואי אלריס ובבית החולים לילדים ע”ש אסטריד לינדגרן. זוהי דעתם של רופאים רבים, שאנחנו בבייבי ביורן מקפידים הקפדה יתרה ליישם. הצוותים הרפואיים שעובדים עם בייבי ביורן על פיתוח מנשאים לתינוקות מקדישים תשומת לב מיוחדת להיבט זה וכל אחד ואחד מהמנשאים שלנו בנוי כך שיספק את המיקום האידיאלי למפרקי הירכיים והרגליים של התינוק.

ראייה מטושטשת וחסרת צבעים

אם לתינוקות הייתה ראייה חדה כמו למבוגרים, הם היו נדהמים מהכמות העצומה של הבעות פנים שונות. כך שזו, ככל הנראה, הדרך של הטבע להגן עליהם מפני האינטנסיביות של הסביבה. נשיאת התינוקות עם הפנים לכיוון בית החזה של אמא או אבא, היא דרך נוספת להגן עליהם. גם היכולת של תינוקות לראות צבעים אינה מפותחת לגמרי. תינוקות לא יכולים להבחין בין צבעים עד גיל חודש – וזהו פחות או יותר השלב שבו הם מסוגלים להתחיל לעקוב עם העיניים אחר עצמים נעים. סביב גיל שלושה חודשים תינוקות מפתחים את הראייה בשתי העיניים, כלומר את תפיסת העומק.

כל החושים פועלים

חוש השמיעה של תינוקות הוא מפותח דיו כבר מרגע לידתם, והם יכולים לזהות את הקולות של בני משפחתם. גם חוש הטעם שלהם מפותח מספיק, והדמיות תלת ממדיות באולטרה-סאונד מראות שתינוקות ברחם מעדיפים טעמים מתוקים על פני חמוצים. חוש הריח פועל מהיום הראשון, והתינוק מזהה הכי טוב את ריח הוריו ואת ריחו של חלב אם בפרט. 
“בקשר זה מעניין לשמוע את פרופ’ גוסטב גרדבאק, מומחה לפסיכולוגיה התפתחותית ומנהל מעבדת המחקר לילדים ותינוקות UPPSALA: “אפשר לומר שילדים קטנים משתמשים בכל החושים שלהם, בעוד שאנו המבוגרים מנסים להסתמך בעיקר על הראייה. אצל תינוקות קטנים, כל חמשת החושים – הריח, הראייה, המישוש, השמיעה והטעם – מתמזגים ליצירת רושם כללי על האופן שבו העולם פועל”.

רפלקסים בלתי רצוניים? לא בהכרח

פרופ’ גרדבאק טוען עוד שבעבר היה נהוג לחשוב שפעולות רבות של התינוקות נובעות מרפלקסים, כגון רפלקס היניקה, הגישוש, האחיזה וההליכה. כיום אנו יודעים שאלו הם היבטים שונים של הרצון ללמוד ולהכיר טוב יותר את העולם שסביב. “תינוקות מבינים המון ואינם כה נשלטים על ידי הרפלקסים כמו שהיה נהוג לחשוב רק לפני כעשרים שנה. לעתים קרובות, הפעולות שתינוקות קטנים עושים מופעלות על ידי סוג של מוטיבציה ללמוד עוד”.

לשחק ולפטפט

“לתינוקות יש נטייה לאהוב משחקי דגדוגים, הכוללים דיבור, חזרה ומגע ומומלץ לדבוק באותה מסגרת של משחקים, שכן כך התינוק ילמד במהרה מה עתיד להתרחש”, כך מסביר פרופ’ גרדבאק, מומחה לפסיכולוגיה התפתחותית. שמוסיף עוד ש”תינוקות אוהבים שגרה, בגלל שהיא נותנת להם מידה של תחושת שליטה על הסביבה”.

או סתם להירגע ביחד…

“תינוקות אוהבים ללמוד את הסביבה שלהם, לכן הם נהנים להתבונן במוביילים עם דפוסים בולטים, אך פנים הם הדבר הכי מעניין עבורם”, כך מציינת פיזיותרפיסטית הילדים קמילה וון לורינצקי. “גם שכיבה על הבטן היא סוג של משחק עבור תינוקות, והיא עוזרת להם לפתח כישורים מוטוריים. אפשרו לתינוק שלכם לשכב על הבטן כמה פעמים ביום כשהוא ער, בזמן שאתם לידו – השכיבה על הבטן בסופו של דבר תוביל לזחילה ולישיבה”.

שוחחו עם התינוק


להורים רבים נדמה שהתינוק לא מבין מילה ממה שהם אומרים, אך התינוק מבין הרבה יותר ממה שאתם חושבים. תינוקות בני יומם מפרשים מעולה את שפת הגוף ונימת הקול שלכם ולכם מומחים רבים ממליצים בחום – דברו אל התינוק שלכם, גם אם לא תזכו לקבל ממנו את אותה תגובה כמו מאדם בוגר. התרגלו לשוחח עם התינוק, העירו לו הערות על מה שאתם עושים יחד – “עכשיו נחליף לך חיתול, איזה כיף לך” – והשתמשו בנימה שונה כשאתם מדברים כי תינוקות קטנים מעדיפים נימת קול עדינה יותר. כבר בגיל חודש תינוקות מסוגלים להמתין לתורם. הם מקשיבים למה שאתם אומרים, עונים בדרך שלהם, מקשיבים לתשובה שלכם ועונים לה. שלבו תנועות ראש וידיים בזמן הדיבור וזכרו שהמרחק הטוב ביותר להתבוננות בפניו שלאחר הוא כ-30 ס”מ.

יש דברים שקורים רק כשנרשמים!
בואו להיות הראשונים לגלות את המהדורות המיוחדות, ההשקות הכי חמות והטיפים השווים ביותר
צרפו אותי